+31(0)20 578 83 00 +31(0)20 578 83 00
contact@corp.nl

Ondernemingskamer breekt almacht van meerderheidsaandeelhouder.

De Ondernemingskamer oordeelt dat de grootaandeelhouder de redding van Inter Access niet mag blokkeren. Een uitspraak met verstrekkende gevolgen voor meerderheidsaandeelhouders.De Ondernemingskamer vindt dat oprichter Gerard Willemse de redding van zijn Inter Access niet mag blokkeren. Een uitspraak met verstrekkende gevolgen voor meerderheidsaandeelhouders.

Meerderheidsaandeelhouder of niet, als een aandeelhouder het belang van zijn onderneming uit het oog dreigt te verliezen en het bedrijf het risico loopt kopje onder te gaan, kan de Ondernemingskamer besluiten haar belang te laten verwateren. Dat volgt uit een beslissing van de Ondernemingskamer in de zaak die de raad van commissarissen van het IT-bedrijf Inter Access tegen oprichter en meerderheidsaandeelhouder Gerard Willemse aanspande.

Inter Access stond het water tot aan de lippen. Er was te weinig kapitaal en de bankconvenanten – en daarmee het voortbestaan van de onderneming – liepen direct gevaar. Rabo Participaties, een minderheidsaandeelhouder, bood aan een helpende hand toe te steken. Meerderheidsaandeelhouder Willemse wilde echter niet meewerken, omdat zijn belang daarmee zou verwateren van 60% tot 11%.

De Ondernemingskamer bepaalde uiteindelijk dat Willemse zijn meerderheidsbelang moet opgeven in het belang van de onderneming. De rechters gaven op 31 december hun zegen aan de uitgifte van nieuwe aandelen aan Rabo Participaties, een dag voordat financiers er de brui aan dreigden te geven.

Het bestuur van Inter Access kreeg daarmee de ruimte om buiten de aandeelhoudersvergadering om de gewraakte emissie te realiseren. Statutaire bepalingen en wettelijke regels over bevoegdheden van aandeelhouders zijn daarbij buiten werking geplaatst.

bron: FD 11 februari 2010

Deel deze pagina