+31(0)20 578 83 00 +31(0)20 578 83 00
contact@corp.nl

Shell Nigeria: aansprakelijkheid olielekkages.

Shell Nigeria aansprakelijk voor olieschade – moedervennootschap niet verantwoordelijk. Milieudefensie bevoegd om via collectieve actie (art. 3:305a BW) in Nederland op te komen voor milieubelangen in het buitenland.

De rechtbank Den Haag heeft op 31 januari 2013 uitspraak gedaan in vijf rechtszaken over de aansprakelijkheid van Shell voor olielekkages in Nigeria. In één van de zaken is Shell Nigeria veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding. In de andere vier zaken zijn alle vorderingen afgewezen.

De rechtszaken zijn mede aangespannen door Milieudefensie. Naar het oordeel van de rechtbank is Milieudefensie bevoegd om in Nederland op deze manier op te komen voor milieubelangen in Nigeria. Volgens het Nigeriaans recht zijn de olielekkages in Nigeria echter niet onrechtmatig jegens Milieudefensie en dus zijn de vorderingen van Milieudefensie afgewezen.

De rechtbank wijst alle vorderingen tegen de Shell-moedermaatschappijen af, omdat (verkort weergegeven) een moedervennootschap volgens het Nigeriaans recht in beginsel niet verplicht is te voorkomen dat haar (klein)dochtervennootschappen schade toebrengen aan derden in het buitenland en omdat er in dit geval geen bijzondere redenen waren om van die hoofdregel af te wijken.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse multinational zich voor de Nederlandse rechter moest verantwoorden voor vermeende misstanden begaan door een dochteronderneming in het buitenland.

Lees hier het persbericht van de Rechtbank Den Haag (bevat link naar de uitspraken).

 

Deel deze pagina